Statistieken

Artikelen bekeken hits
989424

HVP telling Balgzand in de mist

Zoals dat de laatste tijd wel vaker gebeurt, werd er ook deze telling weer een record neer gezet, helaas in negatieve zin deze keer!

Door de dichte mist werd de telling vrijwel onmogelijk gemaakt. De telresultaten weerspiegelen dus niet zozeer de daadwerkelijk aanwezige aantallen en soorten vogels als wel het zeer beperkte deel van de vogels dat voldoende dicht langs de zeedijk zat om geteld te kunnen worden.
ijslandse grutto, foto Leo Hofland

 

Voor zover ik na heb kunnen gaan zijn er nog niet eerder zulke lage aantallen vogels geturfd tijdens een Balgzand-telling. Uitwijken naar een andere datum is voor de telploeg van Balgzand lastig te realiseren door volle agenda’s etc.

In totaal werden deze telling slechts 2.726 vogels geteld. Veelzeggend zijn de aantallen van normaliter in deze tijd van het jaar goed vertegenwoordigde soorten als Wulp (26), Kanoet (1) en Bonte Strandloper (18). Meevallers in positieve zin waren Dodaars (16), Slechtvalk (1), IJslandse Grutto (29), Kleine Mantelmeeuw (1) en Strandleeuwerik (2). Hopelijk zijn de weergoden ons bij een volgende telling gunstiger gestemd!

De HVP-telling Balgzand van 18 februari jongst leden werd uitgevoerd door Chris van der Vliet, Fred Geldermans en Jaap Renooij.