Statistieken

Artikelen bekeken hits
902298

Informatie over vogelcursus in Schagen

De vogelcursussen bij Tringa

 

 

 

Voorjaars en najaarscursus

 

 

Al vele jaren verzorgt de vogelwerkgroep van Schagen en omgeving (Tringa) prima cursussen voor de beginnende vogelaar . Eén cursus in het voorjaar en een andere in het najaar. In beide seizoenen zijn er avonden met "theorie" en excursies naar diverse lokaies in de regio.

 

 

Waarom twee cursussen ?

 

In verschillende jaargetijden wisselt de populatie vogels in Nederland enorm.  Om aan die verschillen rect te doen zijn er  twee.

 

De voorjaarscursus

 

In het vroege voorjaar zitten er nog geen blaadjes aan de bomen en zijn kleine zangvogeltjes, die hoog zomer moeilijk te ontdekken zijn in het bladerdak, luidkeels en goed zichtbaar aanwezig. Ze komen, de ene soort na de andere,  terug uit verre streken en bakenen territoria af. Daar moeten vrouwtjes naar toe gelokt worden. Meestal zingen de mannen. De hardste schreeuwers krijgen daarbij de mooiste meiden en beste plekjes. Het lijken wel mensen. Zodra er jongen zijn willen ze niet meer opvallen en als ook nog het verenpak wordt gewisseld dan breekt een zwijgzame periode aan. Ze lijken wel van de aardbodem verdwenen maar zitten verstopt in de bomen en houden hun snaveltjes stijf dicht. Het is erg moeilijk om vogels te herkennen op het geluid. Toch richt de voorjaarscursus zich juist daarop. Het voorjaar is bij uitstek het seizoen om vogelgeluiden te leren herkennen.

 

De vereniging heeft een prachtige ondersteuning via internet bij de lessen gemaakt die alleen toegankelijk is voor cursisten.

Alle behandelde vogeltjes komen met geluid en oefenmateriaal beschikbaar via deze website.  De laatste avond komt er een test. Er zijn cursisten die na de cursus meer dan 90% scoren  Van de behandelde (tientallen) geluiden herkennen na afloop van de cursus bijna alles.  Een dergelijke score is een complimentje waard!

 

 

 

Tringa verstrekt  een  cursusboek en zorgt er voor dat er voldoende vogelgidsen ( Hayman gidsen) aanwezig zijn. Sommige cursisten nemen hun eigen gidsen mee naar de cursus. Een heel goede gids ia die van de ANWB. Bij een excursie gaan niet alleen ervaren vogelaars mee maar ook een aantal verrekijkers. Ook hier geldt dat cursisten vaak hun eigen kijkers mee brengen.

 

 

 

 

 

 

De najaarscursus

 

 

In het najaar zijn veel zangertjes vertrokken naar betere oorden. Er blijven genoeg soorten over en er komen nieuwe bij die in Nederland de winter door brengen. De najaarscursus richt zich op het herkennen van vogels die zich wat beter laten zien zoals eenden plevieren en steltlopers. Bij eenden wordt vaak gedacht aan broodverslinders die in het boeren land kroos naar binnen slobberen. Dat heet dan ook eendekroos. Er zijn echter meer soorten eenden waarvan sommigen zelfs vis eten. Diverse ganzensoorten, meeuwen, roofvogels en zwanen kunnen in herfst en winter worden waargenomen. Hoe herken je die? Het is vooral handig als je snel in een vogelgids leert zoeken. Dat is nog een hele kunst want een vrouwtje ziet er veelal anders uit dan een man. Om het nog ingewikkelder te maken dragen veel vogels somers een ander verenpak dan 's winters.

 

 

 

Vogels hebben dus een zomerkleed en een winter kleed. Halwassen "juveniel" zien er ook weer anders uit. Het zoeken in een gids wordt tijdens cursusavonden getraind. Op de excursies kan je uitproberen of je in de praktijk handig bent geworden met de gids. Een enkele excursie is alleen voor cursisten. Indien er tijdens de cursus een veldactiviteit is van Tringa dan worden cursisten van harte uitgenodigd om mee te gaan. Leren werken met de vogelgids is het hoofddoel van de cursus. Ook voor de najaarscursus is er ondersteuning via internet.

 

 

 

 

Vogelgeluiden in het wildrijk