Statistieken

Artikelen bekeken hits
902253

Home

Verslag excursie Groningen

In een lichte miezer regen vertrokken we richting Groningen. Onze eerste stop was bij Herenveen omdat daar bij een recreatieplas woudapen waren gemeld. Bij aankomst hoorden we de woudaap “blaffen” maar we konden geen vogel ontdekken. Er was een man die er al anderhalf uur stond en nog steeds de vogel niet had gezien. Hij ging weg om een andere keer terug te komen. Jan Hoving ontdekte ver weg een lichte vlek in het riet, woudaap? Om dat goed te kunnen zien ging ik de telescoop halen. Bij terugkomst bleek dat er een woudaap over de plas was gevlogen. Omdat ik die niet had gezien bleven we wachten . Na een poos vloog er van de andere oever een woudaap over, die gelijk in het riet verdween. Gelukkig kwam er nog een die op een rietstengel ging zitten. Allemaal volgden we de beweging van de keel als de woudaap “blafte”. Ongelooflijk dat we zo mooi deze bijzondere vogel hebben gezien.


woudaap, foto Koos Bakker

woudaap foto Henk Post

De volgende stop was bij de Lettelberter Petten. Dit is een klein natuurgebiedje in de buurt van Groningen. Het is een goede plaats voor libellen in vlinders. Helaas was het nog steeds miezerig, te koud voor insecten. Geen bijzondere waarnemingen hier. Gelukkig hadden we koffie.

gele kwikstaart, foto Koos Bakker

Daarna de echte bestemming, de Onnerpolder. Op weg daarheen zagen we in een weiland ooievaars. Bij de Noorderhooidijk zagen we de eerste witwangsterns. Verder kemphanen, putters, grote zilverreigers, roodborsttapuit, gele kwikstaart. Op weg naar de Oostpolder zagen we ooievaars.

ooievaar, foto Koos Bakker

 Iets verderop, hoog in de boom, een geelgors zingend en goed te zien. Voor ons altijd weer een feest omdat geelgorzen hier niet voorkomen. In deze omgeving hoopten we ook een zeearend te zien. Die heeft hier succesvol gebroed, 1 jong. Helaas liet die zich niet zien.

huismus, foto Koos Bakker

Na een stop met koffie en koek zijn we lopend naar een paar natte gebieden gegaan. Het was hier geweldig, overvliegende lepelaars, in het water, grutto’s, tureluurs, geoorde futen op nest of met jongen, witwangsterns die jongen voerden, zwarte sterns en witvleugelsterns.

geoorde fuut, foto Koos Bakker


geoorde fuut adult, foto Koos Bakker

witwangstern, foto Koos Bakker

witwangstern, foto Henk Post

Toplocatie en heerlijk rustig.

De excursie naar Groningen was weer een succes!