Statistieken

Artikelen bekeken hits
902229

Home

TV: tureluurs en rivierprikken

 

  Fotograaf: Jos van den Elshout

Deze week in Vroege Vogels TV: slimme tureluurs en de larven van de rivierprik. Verder het Tiny Forest in Zaandam, een klein bos ter grootte van een tennisveld. In de Cursus Vogelzang komt de zang van de vink aan bod.

Van alle weidevogels is de tureluur er het minst slecht aan toe. De tureluur is dan ook veel slimmer dan de grutto. De vogel is bijvoorbeeld niet alleen afhankelijk van boerenland: hij is ook tevreden in greppels, langs slootjes en soms zelfs aan de rand van de stad, ver weg van de maaimachines. En dan is de tureluur ook nog eens een zeer opportunistische vogel als het om de liefde gaat.

Nooit was het mogelijk larven te vinden van de rivierprik. Die verblijven namelijk drie tot vijf jaar ingegraven in de rivierbodem voor ze een volwassen prik worden. Maar biologen hebben nu een soort stofzuiger ontwikkeld waarmee je die larven omhoog kunt halen. Zo komen we weer een stap dichter bij het ontrafelen van het leven van de wonderlijke rivierprik.

Vroege Vogels TV, dinsdag 16 mei om 19.20 uur op NPO2

Al meer dan twintig jaar volgt Wim Tijsen het wel en wee van de tureluurs bij Den Oever. Op een smakelijke manier doet hij verslag van het leven van deze weidevogels. Ruzies, vreemdgaan, echtscheiding, moord.. hij maakt het allemaal mee, want de meesten heeft hij zelf geringd. 

  • Tureluur soapserie

Twee personages spelen een hoofdrol in zijn Goede tijden slechte tijden serie: het oudste tureluurvrouwtje van 17 jaar, die het met de buurman heeft aangelegd. En de dochter van de weduwe van ouwe Bil, die ook meerdere mannen heeft versleten. De vraag is of ze al een nestje hebben.. want met roofvogels, vossen en loslopende honden in de buurt is dat geen vanzelfsprekendheid..

Fragment uit het dagboek van Wim Tijsen:
Veel gekrijs/gegier door de 'terror-kauwtjes', oei, oei....Was vanochtend op pad met Jeannette Parramore van Vroege Vogels radio om te kijken hoe het met mijn oudste tureluur A45 staat,.En of het nestje van C73, oftewel "de dochter van de weduwe van ouwe Bil" nog wel bewoond was. Het leverde spannende opnames op, want toen we het weiland inliepen was er een tuut die in heftig gevecht was met een stuk of 7 kauwtjes voor het greppelland die het op haar eitjes voorzien hadden, pal naast het nest van 'de dochter van', slik, oeps! A.s. zondagochtend de afloop tussen 07.00 en 10.00 uur op radio NPO 1