Statistieken

Artikelen bekeken hits
989418

Home

Weidevogelbeschermers vinden eerste gruttonest in de regio.Op 27 maart vond Guri Kramer met haar groep vrijwilligers het eerste gruttonest in onze regio. Het nest werd gevonden bij de koeienboerderij van John Klaver aan de Langereis te Nieuwe Niedorp. Op dit boerenbedrijf werden ook nog eens 5 st. kievitsnesten gevonden. Verder vond Piet Schaafsma van de groep Jimmink op dezelfde dag een kievitsnest met 4 eieren. Normaal had deze groep een week eerder al willen tellen maar de weersomstandigheden waren toen niet gunstig. 

Een klein lichtpuntje in een tijd waarin het voortbestaan van weidevogels gedoemd lijkt voorgoed uit ons landschap te verdwijnen en waar slechts een grote omslag in het weidevogelbeheer nog redding mogelijk is.

In Noord-Holland is een netwerk van 25 werkgroepen met zo'n 1.000 vrijwilligers actief voor de weidevogelbescherming. Landschap Noord-Holland coördineert de werkzaamheden van deze werkgroepen. Vrijwilligers zetten zich in om de achteruitgang van de weidevogelstand te keren. Ze brengen het aantal nesten per gebied in kaart en plaatsen indien nodig nestbeschermers.

 foto: Adri de Groot