Statistieken

Artikelen bekeken hits
989375

Home

Zeeuwen versus meeuwen?

De Hedwige polder:  Zeeuwen versus meeuwen?
Via de zeearm  Westerschelde voert rivier de Schelde enorme hoeveelheden water af.  Getijden in combinatie met de trechtervorm van de riviermond zorgen er voor dat de waterdiepte  stevig wisselt. Omdat via de Westerschelde steeds grotere zeeschepen ook bij laag water de haven van Antwerpen moeten kunnen bereiken wordt deze kunstmatig diep gehouden.  Als de mens niet zou ingrijpen dan zouden  moderne oceaanreuzen zelfs bij hoog water de haven niet in kunnen.  Door al het baggeren worden  schorren en slikken kleiner zodat er natuurgebied verdwijnt.  Ter compensatie zou een polder die ligt nabij het verdronken land van Saaftinge weer worden prijs gegeven aan moeder natuur.  De Hedwige polder.  Vooral de bevolking van provincie Zeeland is faliekant tegen.
Met name dhr Koppejan van het CDA (een Zeeuw) vocht in de tweede kamer tegen ontpolderen.  Het motto van Zeeland is immers niet: “Luctor et submergo”    Staan hier meeuwen tegenover Zeeuwen of zijn vogels en mensen handig tegen elkaar uitgespeeld?  Dat het voor de regering, die klem zat tussen de Zeeuwen, de Belgen, Europa en natuurbeschermers, moeilijk was om tot een besluit te komen daarvan  getuigt deze spotprent. 

De Belgen  hebben ervaring met havens die dichtslibben. Het Zwin was ooit een open verbinding tussen Brugge en de Westerschelde.  Brugge had een zeehaven totdat het Zwin dichtslibde. Lang geleden is het Zwin helemaal drooggevallen en veranderd in een prachtig natuurgebied. Je kunt er fossiele haaientanden zoeken en vinden.  Een eldorado voor vogels.

Doordat de Westerschelde niet de kans krijgt  verder dicht te slibben blijft Antwerpen als haven bestaan.  Voor het eerst heeft in 2013 een containerschip met een diepgang van 15 meter de haven van Antwerpen aangedaan. De Emma Maersk, één van de grootste containerschepen ter wereld. Zij heeft een lengte van 398 meter, een breedte van 56,55 meter en een capaciteit van 15.500 TEU.  (Twenty feet Equivalent Unit, een maat om aan te geven hoeveel containers er in kunnen. 1 TEU is  38,51 kubieke meter) Antwerpen was de eerste haven die het schip bezocht op zijn reis vanuit het Verre Oosten naar Europa. De diepgang is  een primeur, want nog nooit eerder deed een schip van die omvang met een diepgang van 15 meter de haven aan. Vanaf januari 2014 worden deze schepen op regelmatige basis in Antwerpen verwacht.

 De vaargeul die naar Antwerpen leidt moet dus voldoende diep zijn voor een dergelijke reus. Bij springtij echter kan een stormvloed zoveel water via die geul naar de stad stuwen  dat de Antwerpenaren natte voeten krijgen. (of erger)  In een dergelijk geval moet er water uit de Westerschelde  worden gedirigeerd naar een overlaat gebied.  U raadt het al:  die overlaat heet Hedwige polder.  De polder moet  aan het getij prijs worden geven om Antwerpen droog te houden.  Dat er een natuurgebied ontstaat is bijzaak.  Jammer dat  Zeeuwen met boze ogen naar natuurbeschermers kijken.  Natuurbeschermers vangen de klappen van de publieke opinie op terwijl Antwerpse havenbaronnen lachen in hun vuistje. Zij blijven lekker buiten schot.

 

 Hans Dijkstra