Statistieken

Artikelen bekeken hits
989400

Home

Verslag excursie naar Duin en Kruidberg en Nationaal Park De Kennemer Duinen

Een donkere lucht waar een regenboog mooi tegen afstak. Zo kwamen we aan bij de parkeerplaats van Duin en Kruidberg. In de regen gingen we op zoek naar de kleine bonte specht. Die was hier eerder gezien. De specht hebben we niet gevonden, wel de grote lijster op een grasland en een boomklever op de weg.
grote bonte specht, foto Koos Bakker

Een koffiestop met appeltaart en we waren allemaal weer warm. Het weer knapte op en we gingen een ander rondje lopen. Hier zagen en/of hoorden we vink, zwartkop, boompieper, boomleeuwerik, grote bonte specht, vuurgoudhaantje, pimpelmees en koolmees. Om twaalf uur waren we weer bij de parkeerplaats en besloten we om nog naar een andere locatie/biotoop te gaan.  De omgeving bij Parnassia in het Nationaal Park De Kennemerduinen werd de locatie.. Dit gebied is open, met stuifduinen, meertjes en bossages.

 

Ons doel was het Vogelmeer. Na een hapje, drankje, plasje  bij strandpaviljoen Parnassia aan zee gingen we op weg naar het Vogelmeer. Het weer was opgeknapt, de zon scheen.

kneu, foto Koos Bakker
Onderweg zingende nachtegalen, badderende kneus, jagende havik, fitissen, roodborsttapuiten en boomleeuweriken.

pimpelmees, foto Koos Bakker

Bij een klein plasje zagen we groenpootruiters, kleine plevier en een overvliegende juveniele buizerd. Het oranjetipje fladderde hier.

oranjetipje, foto Koos Bakker

Op weg naar het Vogelmeer zagen we twee keer, prachtig in het zonlicht, een gekraagde roodstaart.

Bij de vogelobservatiehut van het Vogelmeer waren twee dodaarzen flink in de weer. Ze kwamen tot vlak bij de hut. Je moest over het randje kijken om ze goed te zien. De oorzaak was een nest op 40 cm van de hut aan de kant van de uitgang. Blijkbaar zijn dodaarzen niet bang voor mensen Iedereen loopt er vlak langs.

dodaars naast de observatiehut, foto Koos Bakker

Verder op het meer, geoorde futen, futen, krakeenden, kuifeenden en een aalscholverkolonie.

Het Vogelmeer, foto Koos Bakker

Om half vijf waren we(10 deelnemers) terug op de parkeerplaats bij Parnassia, heel tevreden over ons dagje in de duinen.

De volgende excursie is de weekendexcursie 26-27-28 mei naar Zuid Limburg

Vertrek vrijdag 26 mei bij de Nieuwe Nes

Onderkomen: vakantiewoningen in Vijlen(gemeente Vaals)

Kosten € 160.= all-in. Bij inschrijving € 50.= te voldoen op rekening NL06 RABO 0117835838  van Tringa-excursies.

Opgeven bij : Lydia Vlaar  06-21295423 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar