Statistieken

Artikelen bekeken hits
989394

Home

10-03-2017 Lezing ”Een reis door Zweden, Finland en Noorwegen naar Lapland en Varangeroya” door Jan van der Geld VWG DH

Op vrijdag 10 maart 2017 houdt Vogelwerkgroep Den Helder e.o. een lezing. De lezing wordt gehouden in Galerie Windkracht 13 te Den Helder en begint om 20.00 uur {Zaal open om 19.45}. De lezing wordt gegeven op een grootscherm en voor de minder goed horende mensen is een ondersteunende geluidsbox neergezet. De entree is €2.50 p.p. exclusief een drankje in de pauze. Iedereen is welkom
De lezing heeft als onderwerp ”Een reis door Zweden, Finland en Noorwegen naar Lapland en Varangeroya” en wordt gegeven door Jan van der Geld.

Als begin april de kraanvogels terugkeren naar het Hornborgasjon begint in Zweden het voorjaar. In Kvismaren ontwaakt de ringslang, veel dieren krijgen het voorjaar in het hoofd. Maar het is nog lang geen zomer als we in mei en juni het voorjaar achterna gaan op een reis naar het hoge Noorden. We stranden nog in de sneeuw en gedurende de nacht kan de temperatuur nog tot ver onder nul graden zakken. We ontdekken dat in korte tijd kraanvogels en wilde zwanen algemene vogels zijn geworden.
Auerhoenders lopen langs de snelweg, waar eens in het kwartier een auto passeert. We worden wakker tussen de bolderende korhoenders. De landschappen zijn zeer divers; bossen, meren, rivieren, bergen, hoogvlaktes en hoogvenen. Je komt eigenlijk oren en ogen tekort. Wat te denken van ontmoetingen en avonturen met wilde zwanen, kuifduikers, zaagbekken, smienten, ijseenden, sperweruilen, hazelhoenders, sneeuwhoenders, kleine jagers, oeverlopers, franjepoten, morinelplevieren, regenwulpen, goudplevieren, roodsterblauwborsten, kepen, pestvogels, roodkeelpiepers en strandleeuweriken, te veel om op te noemen.
Elanden staan vaak in de bosrand en als een groep rendieren de weg oversteekt, moet je gewoon even wachten. Lapland ontwaakt en in Varangeroya raken we niet uitgekeken. In de zeevogelkolonies is de herrie niet van de lucht. In Finland verrassen we nog een bruine beer. Op de terugreis vinden we overal bloemen. Laat u verrassen door de schitterende landschappen, flora en fauna van het hoge Noorden. De beelden zijn gemaakt tijdens reizen in mei en juni, maar misschien zien we nog wat meer. Wees er ook op bedacht dat zelfs de uitgestrekte wereld van Scandinavië de nodige natuur- en milieuproblemen heeft.