Statistieken

Artikelen bekeken hits
989423

Home

roze lepelaar in Noord-Holand

Onlangs deze overwinterende gefotografeerd bij het Robbenoordbos met een afwijkende kleur. Lepelaars (Platalea leucorodia) horen bij ons wit te zijn. In Brazilië heb ik een echte Roze Lepelaar gefotografeerd (Ajaia ajaja) die daar vooral in de Pantanal voorkomt. Ook in Costa Rica komt een Roze Lepelaar voor die niet roze geboren worden. Ook de Europese Flamingo is zwart/wit bij de geboorte en kan later een roze kleur krijgen. Die verkleuring die later plaatsvind heeft te maken met het voedsel.

Ze eten garnalen en andere kreeftachtige die o.a. de kleurstof caroteen bevat. Deze kleurstof (ook in wortelen en paprika’s) wordt  tijdens de groei van nieuwe veren daarin opgenomen. De Roze kleur kan ook veroorzaakt worden door bepaalde pigmenten in de algen die ze uit  het water filteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de Kleine Flamingo. Die hebben een zeer fijnmazig filtreersysteem waarmee ze de algen met pigmenten binnen krijgen. Anders moet het via een tussenstap: de garnalen. De garnalen worden weer opgenomen door de (Roze) Lepelaar en zie daar de verkleuring.

roze lepelaar

Terug naar onze Lepelaar: ik vraag mij af of de verkleurde Lepelaar aanwezig afgelopen wintermaanden in de kop van Noord Holland zijn kleur gekregen heeft via het vangen van garnalen doordat haar normale voedsel (kleine visjes zoals stekelbaarsjes) niet of veel minder voorhanden zijn? Zou mooi zijn of we deze Lepelaar weer terug zien veranderen na de rui in een witte Lepelaar! Dat zou mijn theorie onderbouwen.

Otte Zijlstra, foto's en tekst